Logo Image 0
loder_img

Een moment geduld, uw verzoek wordt verwerkt.

Autotechnicus AVS Auto's

Inlaat reinigen en walnut blasting.
Dat is kleppen reinigen bij AVS Auto's Oud Beijerland

Inlaat reinigen. Wat heeft ú eraan?

 

EGR en inlaatsystemen raken na verloop van tijd verstopt met koolafzettingen, ook wel Carbon Build Up genoemd. Dit heeft nadelig effect op het brandstofverbruik, prestaties en rijgemak van uw auto. Door tijdig inlaat reinigen voorkomt u dure reparaties en dus hoge kosten.


Bij AVS Auto’s maken we gebruik van een speciaal reinigingsapparaat voor inlaatspruitstuk reinigen, kleppen reinigen en het reinigen van EGR benzinesystemen.

 


 

Walnut blasting

Hoe ontstaat Carbon Build Up (koolstofafzetting?)
 

  • Alle moderne benzine- en  dieselmotoren krijgen last van Carbon Build Up (koolstofafzetting) in de inlaatkanalen en op de kleppen. De oorzaak ligt bij de injectoren. Doordat de injectoren injecteren in de cilinderruimte ontstaat koolafzetting door het vrijkomen van de oliedampen.

  • Vrijkomende oliedampen vanuit de turbo en carterventilatie geven aanslag op de kleppen. Deze aanslag verbrandt en resulteert in koolaanslag.

  • De koolaanslag op de kleppen zorgt voor een vernauwing en slechte afdichting van de kleppen.

 

Walnut blasting; nog een manier van inlaat reinigen.

 

Walnut blasting is ook een methode van inlaat reinigen die AVS Auto’s beheert. Walnut blasting betekent letterlijk ‘walnoot granulaat stralen’. Het is een manier van inlaat reinigen waarbij het inlaattraject middels walnoot granulaat wordt gereinigd. Ondanks dat het woord ‘walnoot granulaat’ suggereert dat het een ‘hard’ granulaat betreft, betreft het een zacht granulaat dat de inlaatporten, motor en kleppen volledig reinigt zonder schade te veroorzaken. De straalmethode walnut blasting wordt, net als kleppen reinigen en EGR klep reinigen, gebruikt om de koolafzetting op de kleppen te verwijderen, waardoor uw motor weer efficiënt en zuinig werkt.

Voorbeelden van diversen automerken met direct ingespoten brandstofsysteem:

- VAG- Groep,
- BMW,
- Mercedes,
- Peugeot,
- Alfa Romeo,
- Renault,
- Fiat,
- Mitsubishi,
- en vele andere automerken

Met het reinigen van de inlaat helpt AVS Auto’s Oud Beijerland bij het verwijderen van opgehoopt vuil, koolstofafzettingen en andere verontreinigingen die zich in de inlaat van de motor kunnen ophopen. Dit verbetert de luchtstroom naar de verbrandingskamer en bevordert een efficiëntere verbranding, wat kan leiden tot betere prestatie en brandstofefficiëntie.

AVS Auto’s Oud Beijerland houdt bij het bepalen van de frequentie van inlaat reinigen rekening met het type motor, de rijomstandigheden en de onderhoudsgeschiedenis. Over het algemeen wordt aanbevolen om de inlaat minstens eens per jaar of elke 20.000 tot 30.000 kilometer te reinigen. Voor voertuigen die onder zware omstandigheden worden gebruikt, is het verstandig vaker inlaat reinigen in te plannen.

Vanwege de complexiteit van de reiniging adviseert AVS Auto’s Oud Beijerland dit niet zelf te doen. Voor het op de juiste manier inlaat reinigen is het van belang dat u beschikt over specifieke kennis en gereedschappen. Het kan ook riskant zijn wanneer het inlaat reinigen niet correct wordt uitgevoerd. Het kan schade opleveren aan de gevoelige sensoren en componenten van de motor. Het is daarom raadzaam om dit over te laten aan ervaren monteurs of professionals.

Enkele veel voorkomende tekenen van een vervuilde inlaat zijn; verminderde motorprestaties, haperende acceleratie bij stationair draaien, onregelmatig stationair draaien, verhoogd brandstofverbruik en een ruwe motorloop. Als u een of meer van deze symptomen ervaart, is het tijd om uw voertuig in te plannen voor inlaat reinigen.

Ja, er zijn verschillende maatregelen die u kunt nemen om de inlaat van uw motor schoon te houden. Het start met regelmatig onderhoud; zoals het op tijd vervangen van luchtfilters, regelmatig inlaat reinigen, het gebruik van hoogwaardige brandstof en het vermijden van agressief rijgedrag. Deze stappen helpen om de opbouw van vuil en koolstofafzettingen te verminderen. Ook het toevoegen van additieven aan de brandstof of het gebruik van speciale reinigingsmiddelen kunnen helpen om de inlaat schoon te houden. AVS Auto’s adviseert u graag wanneer u hier meer over wilt weten. 

Werkplaatsafspraak plannen?

0186-707011

Selecteer uw werkzaamheden

Morgen Internet - Zorgeloos website